BORN TO DIVE

Keep Calm & Go Diving

OBJAVLJENO: Nekategorizirano

Vaje v bazenu Kranj 14.02.2014

Potapljaške vaje v bazenu 14.02.2014

Za nami so druge potapljaške vaje v bazenu, namenjene obnavljanju znanja, ki so ga tečajniki pridobili na preteklem tečaju za Potapljača odprtih voda (SSI OWD). Pozornost smo namenili predvsem trem stvarem: pravilni obtežitvi, polnjenju in praznjenju maske ter popolni plovnosti.

Kako se pravilni obtežimo oz. koliko kilogramov uteži potrebujemo? To se sicer naučimo že na tečaju za Potapljača odprtih voda, ampak naj na kratko ponovimo. Na pravilno obtežitev vpliva več dejavnikov: naša telesna teža, teža opreme (potapljaška obleka, jeklenka…), teža dodatne opreme (npr. podvodni fotoaparat) ter okolje, kjer se potapljamo (za potapljanje v slanih vodah potrebujemo več uteži kot za potapljanje v sladkih vodah). Če smo premalo obteženi, se bomo težko potopili ali pa sploh ne, če pa smo preveč obteženi, bomo po nepotrebnem porabljali zrak v jeklenki za uravnavanje plovnosti ali dvigovanje na površje. 

Zakaj vaja za polnjenje in praznjenje potapljaške maske? Potapljaška maska je del osnovne oz. obvezne opreme za potop. Seveda jo potrebujemo zato, da lahko normalno gledamo pod vodo. Prva vaja poteka tako, da masko do polovice napolnimo z vodo in jo izpraznimo, pri drugi vaji masko popolnoma napolnimo z vodo in jo izpraznimo, pri tretji vaji pa masko v celoti snamemo z obraza in jo ponovno namestimo nazaj. Te vaje delamo zato, ker se včasih zgodi, da nam med potopom v odprtih vodah pride v masko voda, se nam le-ta zamegli ali pa nam je kdo sname (kar se sicer zgodi le redkokdaj). Takrat je pomembno, da znamo rešiti nastalo težavo in predvsem v primeru snetja maske pravilno odreagirati (da nas ne zagrabi panika).

Vaje za popolno plovnostPopolna plovnost je ena najpomembnejših in včasih tudi ena najtežjih specialnosti, ki se jo mora naučiti vsak potapljač. Da bi dosegli popolno plovnost, moramo vedeti, kaj nanjo vse vpliva. Če povzamemo na kratko: potapljaška obleka, uteži, druga potapljaška oprema, položaj telesa v vodi, zrak v kompenzatorju in jeklenki, zrak v pljučih, telesna maščoba, plavanje z rokami (kar se ne počne). Da dosežemo popolno plovnost, je dobro tudi poznati Arhimedov in Boylov zakon (to se naučimo na tečaju za Potapljača odprtih voda). Skratka, popolne plovnosti ni tako enostavno doseči, zato je pomembno, da jo vadimo že v bazenu, da bodo “pravi” potopi v večji užitek.

Za vaje smo imeli na voljo dve uri, ki sta seveda minili “kot bi pihnil”, glede na količino vaj, ki smo jih morali opraviti. Za konec je bil eden od vadečih deležen manjšega nenapovedanega preizkusa, in sicer nas je zanimalo, kaj bo storil, če mu nekdo na skrivaj zapre ventil za dovod zraka na jeklenki. Reakcija je bila pričakovana… iz vode je bil v “sekundi dvajset” :). Kaj je potrebno storiti v takih ali podobnih primerih, pa pri bodočih vajah in člankih…