BORN TO DIVE

Keep Calm & Go Diving

OBJAVLJENO: Nekategorizirano

Potapljaški izrazi – 2. del (M – Z)

Manometer
Inštrument, ki je preko visokotlačne cevi spojen s prvo stopnjo regulatorja in meri tlak zraka v jeklenki.

Maska
Del potapljaške opreme, ki jo potapljač nosi na obrazu, preko oči in nosu. V maski se ustvari zračni prostor, ki omogoča dobro vidljivost in izenačuje pritisk.

Mokra potapljaška obleka
Zaščitno oblačilo, izdelano iz neoprena, ki potapljača ščiti pred mrazom.

Nedekompresijski limiti
Maksimalni dovoljeni čas, ki ga lahko prebijemo na določeni globini, navedeni v potapljaških tabelah, ki ne zahteva dekompresijskih postankov med povratkom na površino.

Nedekompresijski potop
Potop do določene globine za določen čas, po katerem je dovoljen direkten dvig na površino. Potop, ki ne zahteva dekompresijskih postankov, da bi se izločil višek dušika iz telesa.

Negativna plovnost
Izraz, ki označuje stanje potapljača, ki tone.

Neodvisni izvor zraka
Majhna, dodatna jeklenka, ki jo ima potapljač za primer pomanjkanja zraka, imenovana tudi alternativni izvor zraka.

Nevtralna plovnost
Izraz, ki označuje stanje potapljača, ki ne tone in se ne dviga.

Oralni (ustni) inflator
Inflator, s pomočjo katerega potapljač z usti napihne kompenzator plovnosti.

Pas z utežmi
Del opreme, ki jo potapljač nosi okrog pasu, zapira se z zaponko, ki omogoča hitro odpiranje, potapljaču pa omogoča premagovanje pozitivne plovnosti, ki nastane zaradi potapljaške obleke.

Plavajoči dvig v sili
Dvig na površino s plavanjem v primeru stresa ali nevarnosti. Potapljač plava proti površini, kontrolira hitrost dviga in po potrebi odvrže uteži.

Plavuti
Potapljač jih obuje, da poveča moč in učinek zamaha z nogo. S plavutmi plavamo hitreje in pri tem uporabimo manj energije.

Ponovljeni potop
Vsak potop v času od 10 minut do 12 ur po predhodnem potopu.

Potapljanje na vdih
Potapljanje z masko, dihalko, plavutmi in kompenzatorjem plovnosti, brez naprave, ki bi dovajala zrak.

Potapljaška izkaznica
Identifikacijska kartica, ki jo pridobite po opravljenem potapljaškem tečaju. Potrebovali jo boste pri vseh nadaljnjih organiziranih potopih in potapljaških izletih, izposoji opreme in pri polnjenju jeklenk.

Potapljaške tabele
Tabele, ki jih potapljači uporabljajo za načrtovanje potopov. Na podlagi informacij na tabelah potapljač izračuna obremenitev z dušikom, glede na globino in čas prebit na dnu. Na podlagi teh informacij planiramo ponovljene potope.

Potapljaški računalnik
Inštrument, ki elektronsko izračunava nedekompresijske meje in dekompresijske zahteve, na posameznem potopu ali ponovljenih potopih. Podaja tudi informacije o globini, času, temperaturi, času prebitem na dnu, površinskem intervalu in dovoljeni hitrosti dviga.

Površinski interval (SI)
“Surface Interval” – čas, ki ga potapljač prebije na površju med dvema potopoma. Merimo ga od časa, ko potapljač pride na površino do začetka ponovnega potopa.

Pozitivna plovnost
Izraz, ki označuje stanje potapljača, ko se ta dviga ali plava proti površini.

Pravilna obtežitev
Količina uteži, ki je potrebna za vzdrževanje nevtralne plovnosti med potopom. To pomeni dovolj uteži, da lahko na začetku potopa potonemo, ohranjamo nevtralno plovnost med potopom in na koncu potopa, ko postanejo jeklenke zaradi porabe zraka lažje.

Prva stopnja
Del regulatorja, ki je pritrjen na ventil jeklenke in zniža visoki tlak zraka iz jeklenke na 7 – 10 barov nad ambientalnim pritiskom.

Regulator
Naprava, ki je pritrjena na ventil jeklenke. Sestavljena je iz prve in druge stopnje. Aktivira se z vdihom, znana je tudi pod imenom regulator na zahtevo.

Scuba
Okrajšava za izraz “self-contained underwater breathing apparatus“. Slovensko APA oz. “avtonomni potapljaški aparat“. Označuje del potapljaške opreme, ki jo potapljač nosi na hrbtu in omogoča dihanje na zahtevo. Sestavljen je iz jeklenke, regulatorja in kompenzatorja.

Skupina ponavljanja
Črka, ki označuje količino zaostalega dušika v potapljačevem telesu po potopu.

Skupni čas prebit na dnu (TT)
“Total Time” – vsota časa, prebitega na dnu in časa zaostalega dušika. BT + RT = TT

Stiskanje
Neprijeten občutek stiskanja zaradi razlike v pritisku med zračnimi prostori v telesu (nos, sinusi) ali opremi (maska) in pritiskom okolice.

Suha obleka
Zaščitna potapljaška obleka, ki se uporablja v hladnih vodah. Preprečuje vdor vode pri odprtinah za vrat in zapestja.

Varnostni postanek
Dodatni varnostni ukrep, ko se potapljač po nedekompresijskem potopu ob dvigu ustavi na globini 5 metrov za 3-5 minut. Zmanjšuje nevarnost “tihih mehurčkov” in tveganja zaradi izpostavljenosti povečanemu tlaku.

Višinski potop
Vsak potop na višini večji od 300 metrov nadmorske višine. U.S. Navy potapljaške tabele niso prirejene za potapljanje nad 300m nadmorske višine, zato moramo uporabiti posebne tabele.

Zaščitna potapljaška obleka
Potapljaška obleka, ki potapljača ščiti pred zunanjimi vplivi (mrzlo vodo, odrgninami, soncem). Poznamo obleke iz lycre, mokre obleke in suhe obleke.

Zračna embolija
Posledica poškodbe pljučnega tkiva, do katere lahko pride, če potapljač med dvigom zadržuje zrak. Zračni mehurčki vdrejo zaradi raztezanja zraka in poškodbe pljučnega tkiva v arterijski krvni obtok in blokirajo cirkulacijo krvi v različnih tkivih. Najbolj nevarno je, če se to zgodi v možganih.

Most of the students are extremely enthusiastic about writing research academic essay writer papers and also want to have their particular work published.