BORN TO DIVE

Keep Calm & Go Diving

OBJAVLJENO: Nekategorizirano

KOLEDAR DOGODKOV 2014


V Potapljaškem klubu Zaka Sub Bled smo organizirali nekaj dogodkov, ki se bodo zvrstili v času trajanja potapljaške sezone 2014. Navedeni datumi so okvirni, bolj točne pa bomo sporočili takoj, ko bodo znane vse podrobnosti. Vseh dogodkov se lahko udeležijo tako člani našega kluba kot tudi člani drugih potapljaških klubov. Vabljeni!

DOGODKI

 • Potapljaška čistilna akcija zaliva Velika Zaka na Bledu  – maj

TEČAJI

IZLETI

 • Potapljanje v Kostreni (Hrvaška) – maj, julij
  KOSTRENA je majhno mesto blizu Reke na Hrvaškem, ki je znano po prekrasnih plažah, čistem morju in bogatem podvodnem svetu. Znana je tudi kot priljubljeno sprehajališče, saj sprehajalna pot vodi nekaj kilometrov neposredno ob samem morju. Na voljo je ogromno športne ponudbe, med katere spada tudi potapljanje. V neposredni bližini so mesto Reka kot eno največjih mest na Hrvaškem, prečudovita kvarnerska otoka Krk in Cres, barvita Istra, planine Gorskega kotarja in nacionalni parki Plitvice, Risnjak, Severni Velebit in Brioni.
 • Potapljanje v jezeru GrunnerSee (Avstrija) – junij
  Grüner See (Zeleno jezero) je jezero v Avstriji blizu mesta Tragöß. Jezero je obdano z gorami in gozdovi. Ime je dobilo zaradi svoje smaragdno zelene vode. Čista in bistra voda nastane zaradi taljenja snega v okoliških gorah in ima 6–7 °C. V času zime je jezero globoko zgolj 1-2m in okoliško področje se uporablja kot krajevni park. Ko pa se spomladi temperature povišajo in se sneg začne tajati, se porečje zemljišča pod gorami napolni z vodo. Jezero doseže svojo maksimalno globino od sredine maja do junija in znaša približno 12m, takrat pa je tudi najlepše na pogled. Julija začne nivo vode ponovno upadati.
  V jezeru je raznolika favna, kot so polži, vodne bolhe, majhni raki, leteče ličinke in različne vrste postrvi. Flora ni obilna zaradi kamnitega dna.
  Jezero je priljubljeno med potapljači, ki lahko opazujejo zelene travnike na obrobju jezeru, še posebej junija, ko je voda najvišja in ko je moč pod vodo videti tudi most in klop.
 • Potapljanje na potopljeno ladjo (za vse kategorije) – avgust

 • Potapljanje v Rdečem morju (Egipt) – november
  Rdeče morje je dobilo svoje ime zaradi občasnega cvetenja alg, ki morje obarvajo v rdečkast odtenek, in ne zaradi rdeče obarvanega gorovja, ki ga obdaja. Rdeče morje je raj za potapljače, saj je to najtoplejše od toplih morij, z zelo malo valovanja in neverjetno vidljivostjo.
  Rdeče morje spada med eno od sedmih čudes podvodnega sveta in nudi zatočišče več kot 1000 vrstam nevretenčarjev in več kot 200 vrstam mehkih in trdih koral. To oblikuje osnovo morskega ekosistema, ki obsega 1100 vrst rib, od katerih jih je samo nekaj manj kot 20% značilnih izključno za Rdeče morje, kar pomeni, da jih ni moč najti nikjer drugje. To je eden glavnih razlogov, da je potapljanje v Egiptu tako zanimivo.
  Potapljati se je mogoče ob plitvih grebenih, stenah, s tokovi ali na nekatere najbolj zanimive razbitine, kar jih je moč kjerkoli najti. Ponekod se živahni grebeni raztezajo daleč v morje in oblikujejo zapletene labirinte planot, zalivov, jam in vrtov.