BORN TO DIVE

Keep Calm & Go Diving

OBJAVLJENO: Nekategorizirano

Joga za potapljače – bistveni nasveti za dihanje, da ohranite “mirno kri” in podaljšate potop

V svetu joge obstaja prepričanje, da ima vsak od nas v življenju na voljo le določeno število vdihov in izdihov. Za dolgo življenje je zato pomembno, da je vsak tak dih kar se da dolg.

Potapljač se pod vodo zanaša na jeklenko z zrakom, ki jo ima pripeto na hrbtu. Edini način, da v celoti izkoristi svojo potapljaško izkušnjo, je s pomočjo dolgih vdihov in izdihov; v nasprotnem primeru se jeklenka hitro izprazni in pride čas za ponovno vrnitev na površje.

Potapljati sem se začela leta 2003 in od takrat sem z možem (ki ne prakticira jogijskega dihanja) opravila že številne potope. Jaz ostanem pod vodo najmanj 30 minut dlje kot on zaradi svojega počasnega, globokega in sproščenega dihanja. On po drugi strani diha hitreje in bolj plitko, zaradi česar je njegova poraba zraka večja in hitrejša.

Zatorej, tako kot pravi zgornja jogijska misel, da podaljšan dih podaljša življenje, lahko enako rečemo tudi, da podaljšano dihanje podaljša potop.

Joga za potapljače – reguliranje dihanja

Ko sem se začela učiti potapljati, me je inštruktor najprej vprašal, če poznam jogijsko dihanje ali meditacijo in nato dodal: “Na dihanje s pomočjo regulatorja glej enako.” In nasvet je deloval.

Morda ni naključje, da se ustnik, ki je povezan s potapljaško jeklenko, imenuje regulator.

Preden sem opravila svoj prvi potop, sem se spomnila svoje prve izkušnje z dihalko in masko in kako sem hiperventilirala, ko sem poskušala dihati skozi majhno cev. “Stvar” je delovala šele, ko sem se sprostila in prenehala razmišljati, da je moj obraz v vodi. Čuden občutek ob dihanju s pomočjo tujka je splahnel šele takrat, ko sem spoznala, da sta strah in napetost zgolj v moji glavi. S tem ko umirim svoj um in se osredotočim na upočasnitev dihanja, tako da sta vdih in izdih enako dolga, se lahko spremenim iz človeka v ribo v trenutku.

Zdravo dihanje = zdravo telo
Po mnenju zdravstvenih strokovnjakov lahko plitko dihanje in stalni zastoji dihanja (kot je npr. spalna apnea) vznemirijo živčni sistem, upočasnijo cirkulacijo krvi, povzročijo hipertenzijo, vplivajo na gibanje mišic in prebavo in celo povzročijo anksioznost, stres in depresijo – kot da bi se telo dušilo… ker mu primanjkuje kisika.

Bistveni nasveti za boljše dihanje
Zlato pravilo pri potapljanju je “nikoli ne prenehaj dihati”. No, to je kar precej dober nasvet za življenje na splošno. Kakorkoli, šele ko se osredotočimo na svoje dihanje oz. na kvaliteto dihanja, ga lahko prilagodimo za bolj zdravo in dolgo življenje ter dalje potapljanje.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako izboljšati kvaliteto dihanja, ki jih lahko prakticiramo pod vodo, med vožnjo avtomobila ali med sedenjem pred računalnikom.

1. Osredotočite se na svoje dihanje. Kako kvalitetno je? Je globoko? Plitvo? Nemirno? Ali zadržujete dih? Za trenutek se resnično osredotočite.

2. Umirite dihanje in začnite šteti dihe, tako da bosta vdih in izdih enakomerna; če vdih traja npr. 4 sekunde, naj tudi izdih traja 4 sekunde.

3. Položite eno roko na prsni koš in drugo na predel trebuha. Vajo izvajajte tako, da zavestno napolnite in razširite pljuča pri vdihu, nato pa spustite popek proti hrbtenici pri izdihu.

Že samo dejanje polnjenja pljuč do maksimalne kapacitete pri vdihu pomaga povečati kapaciteto pljuč in vzdržljivost pri aerobnih aktivnostih, poveča se pretok krvi po telesu, hkrati pa tako tudi masiramo okoliške organe.

4. Osredotočite se na področja, kjer čutite napetost v telesu in kjer imate napete mišice. Sprostite telo. Osredotočite se na svoje misli. Ali one ustvarjajo napetost? Če je temu tako, se osredotočite na dihanje in se sprostite.

Torej, že samo bolj zavestno globoko dihanje, s katerim umirimo telo in um in izboljšamo delovanje telesa, lahko pripomore k boljšemu zdravju – bodisi da smo na površju ali pod vodo.

Avtorica originalnega članka: Julie Phillips-Turner.
Prevod: Potapljaški klub Zaka SUB Bled
Vir fotografije: povezava